La 11 martie, 2020, Organizația Mondială a Sănătății declară noul tip de coronavirus ce provoacă COVID-19 o pandemie. La scurt timp, multe țări, în special europene, anunță închiderea frontierelor pentru străini și restricționarea accesului decât pentru tranziții esențiale.
COVID-19: Cronologia restricțiilor în R. Moldova
- 13.03 - Autoritățile de la Chișinău anunță cod roșu la nivel național în legătură cu răspândirea COVID-19;
- 14.03 - De la miezul nopții, zborurile din și spre Spania și Franța sunt suspendate;
- 15.03 - Sunt suspendate toate zborurile spre Europa;
- 15.03 - Au loc alegeri parlamentare anticipate în circumscripția nr. 38, Hâncești;
- 16.03 - Cursele regulate din Austria, Belgia, Cehia, Cipru, Germania, Irlanda, Marea Britanie, Polonia, Portugalia si România sunt anulate, iar accesul persoanelor străine în țară este interzis, cu excepția apatrizilor și rezidenților pe teritoriul Republicii Moldova;
- 17.03 - Moldova declară stare de urgență pentru 60 de zile.
Poliția de Frontieră informează că toate persoanele ce intră pe teritoriul Republicii Moldova sunt obligate să îndeplinească o fișă epidemiologică și să se auto-izoleze timp de 14 zile.
Pentru ultimele informații privind măsurile de circulație la frontierele Republicii Moldova, vizitați site-ul Poliției de Frontieră.
Ai noștri, ai nimănui
Italia, prima țară europeană afectată mai grav decât focarul epidemiei - regiunea Hubei din China - s-a confruntat și cu o criză social-economică, pe lângă cea epidemiologică. Peninsula apeninică este patria celei mai în vârstă populații de pe continentul european, fiind și cea mai vulnerabilă categorie de oameni în fața COVID-19.
Tot Italia adăpostește cea mai mare parte a diasporei Republicii Moldova. O mulțime de cetățeni ai Republicii Moldova sunt angajați, unii legal, alții nu, ca îngrijitori pentru persoane în etate. Mulți și-au văzut bătrânii de care îngrijeau cedând în fața epidemiei, și, ca urmare, fără un loc de muncă, un acoperiș sau economii.
Alți cetățeni s-au pomenit că nu mai pot face un ban să-și întrețină familiile în urma sistării sau reducerii la minim a activităților economice în toată lumea. Ajunși pe drumuri, fără perspectiva de a putea supraviețui în străinătăți, mii dintre ei au luat calea demult uitată: acasă.
Mama, eu vin acasă
Dincolo de carantina de 14 zile ce trebuie respectată strict, cert e un lucru: când ne e greu, când alor noştri le e greu, tot acasă ne trage.
Acum o înțeleg pe bunica. Era elevă eminentă la Oltea Doamna de la Iaşi, cel mai prestigios liceu de fete din Moldova (cea mare). Când s-a ridicat brusc granița la Prut în cel de-al Doilea Război Mondial, a lăsat subit şcoala, şi-a făcut bagajul în aceeaşi noapte, şi-a cuprins mătuşa şi a plecat fulger acasă, la Buteşti (Glodeni), la surori, fraţi şi părinți. A venit pentru că nu-i putea lăsa singuri în fața unui crunt destin.
Nu subestimați şi tăria de caracter a celor care nu vin acasă când doar acolo le e inima - tocmai pentru a nu risca să-şi infecteze părinții, buneii, oamenii dragi sufletelor lor.
Statul trebuie să aibă grijă de cetățenii rămaşi în stradă undeva în lume, fără un sfanț pentru o pâine, darămite un acoperiş.