Marți, 22 decembrie, 2020, în cadrul unui protest în Piața Marii Adunări Naționale de la Chișinău, un agricultor i s-a adresat în engleză șefului Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, Peter Michalko.
Andrei Dânga, originar din Ștefan-Vodă, este stabilit în Marea Britanie de 18 ani. Banii acumulați în străinătate i-a investit acasă, în agricultură. Acesta este și consilier raional la Ștefan-Vodă din partea Platformei DA.
„Vă implorăm: ajutați acești fermieri. Vrem să ne creștem familiile în această țară.”
- Andrei Dânga, agricultor
sursa video: realitatea.md
Masă rotundă cu agricultorii protestatari și reprezentanții UE
Într-o engleză perfectă, Dânga i-a transmis șefului Delegației UE că agricultorii mici și mijlocii au ajuns în pragul falimentului, după ce autoritățile, preț de câteva luni, au ignorat cerințele acestora în contextul secetei din acest an. Acesta își dorește ca agricultorii și reprezentații UE să poată discuta, în cadrul unei mese rotunde, problemele pe care reprezentații guvernării refuză să le rezolve.
Redăm mai jos traducerea discursului lui Andrei Dânga:
„Excelență Peter Michalko,
Vedeți astăzi aici o mulțime de agricultori, mici și mijlocii, din Republica Moldova. Am avut un an greu. Condițiile climaterice au fost foarte aspre, astfel că, astăzi, mulți din agricultorii noștri sunt la limita falimentului. Ceea ce de avem nevoie - și vă implorăm - este să ajutați toți acești fermieri.
Știm că Uniunea European a fost pentru noi, timp de 30 de ani, un partener foarte bun în dezvoltarea noastră și sperăm că Parlamentul European ne vede și aude vocile noastre vizavi de ceea ce se întâmplă în această țară, și felul în care această guvernare coruptă abordează astăzi probleme noastre din țară.
Sper la susținerea Dvs. Sper că Uniunea European poate oferi acestor fermieri mici și mijlocii din Moldova o asistență financiară substanțială. Protestăm de la sfârșitul lunii iulie, fără vreaun rezultat, guvernarea noastră fiind incapabilă să soluționeze aceste probleme, aceste stări falimentare.
Și, sincer să fiu, nu vrem să fim parte a emigranților care continuă să meargă la lucru în UE. Vrem să ne facem o viață mai bună aici, în Moldova. Vrem să prosperăm aici. Vrem să ne creștem familiile în această țară. Așadar, sper că puteți convoca o discuție, la o masă rotundă, cu reprezentanții noștri, pentru a discuta toate probleme pe care le avem cu guvernarea noastră și toate probleme cu care ne confruntăm astăzi.
Vă mulțumesc și sper să primim un răspuns din partea Dvs. Vă mulțumesc frumos!”
Delegația Uniunii Europene la Chișinău nu a venit, deocamdată, cu o reacție.
Discursul original în limba engleză
Redăm mai jos discursul original în limba engleză, rostit de Andrei Dânga în cadrul protestului din 22 decembrie, 2020:
„Your Excellency, Peter Michalko,
You can see today we have a lot of farmers, small and medium farmers, from the Republic of Moldova. We had a hard year. The weather conditions were very harsh, so a lot of our farmers today are on the brink of bankruptcy. What we need - and we beg you - to help all these farmers.
We know the European Union has been, for us, for 30 years, a very good partner in our development and we hope that the European Parliament can see and can hear our voices on what is happening in this country; how this corrupt government is dealing with our problems today in our country.
I hope for your assistance, I hope the European Union can [provide] a substantial financial assistance to these small and medium farmers in the Republic of Moldova. We have been protesting since the end of July, with no results, with the incapacity of our government to deal with these issues, with these bankruptcies.
And, to be honest, we don't want to be part of the [group of] immigrants that are still going to work in the EU. We want to make a better life for ourselves in Moldova, we want to prosper here, we want to grow our families in this country. So I hope you can call for a discussion, at a round table, with our representatives, so we can discuss all the issues that we have with our government and all the problems that we are facing today.
Thank you and I hope for a response from you. Thank you very much!”
Cum au decurs negocierile agricultorilor până acum?
De câteva luni, agricultorii protestează împotriva lipsei de susținere din partea guvernului Chicu în contextul pandemiei și al secetei acute din acest an.
Pe 16 decembrie, aceștia și-au mutat protestul în fața Parlamentului, unde au reușit să se impună și să se așeze la masa de negocieri cu fracțiunile parlamentare. Acestora li s-a promis mărirea subvențiilor și anularea măririi cotei TVA pentru agricultură. În aceeași zi, deputații PSRM, Șor și o parte din transfugi ex-PD au votat legea bugetului de stat în 10 minute, în cadrul unei ședințe nocturne, fapt criticat de opoziția pro-europeană.
Deși socialiștii declară că au îndeplinit unele promisiuni, agricultorii susțin că nu știu dacă pot avea încredere în spusele acestora, în lipsa unor angajamente scrise. Ulterior, socialiștii au declarat că nu mai vin la masa de discuții cu agricultorii pentru că unul din agricultori ar fi declarat că nu știu dacă pot avea încredere în cele spuse de reprezentantul socialiștilor, aceștia menționând că au cea mai mare încredere în Alexandru Slusari, deputat Platforma DA și fost președinte al asociației UniAgroProtect.
Alexandru Slusari a publicat marți, 22 decembrie, un rezumat al acțiunilor întreprinse de agricultori până la acea dată, pe care îl traducem și redăm mai jos:
„1. În august, guvernul a promis oficial producătorilor agricoli afectați de o secetă fără precedent că va găsi mai mulți bani pentru a compensa căderea. În plus, s-au promis o serie de alte măsuri pentru restructurarea datoriilor și simplificarea procedurii de subvenționare. Nimic din toate acestea nu a fost făcut.
2. În noiembrie, imediat după alegerile prezidențiale, fermierii înșelați au început protestele. Și nu aveau în spate niciun păpușar politic. Mai mult, anume fermierii mici protestează. Mulți dintre ei ară, însămânțează și culeg de sine stătător. De aceea au și venit la volanul tractoarelor sale, dintre care multe sunt luate în credit. La proteste nu veți vedea holdinguri mari cu zeci de mii de hectare.
3. Miercurea trecută, după lungi negocieri în Parlament, socialistul vesel Radu Mudreac a ieșit în fața protestatarilor și a spus că au fost găsiți bani după abrogarea legii miliardului. A obținut cele cincisprezece minute de faimă și aplauze.
4. Cu toate acestea, a doua zi s-a dovedit că PR-ul politic nu este susținut de un mecanism specific de emitere a compensațiilor. În timpul sabatului de noapte, coaliția Bahamas-Kroll nu a ținut cont de interesele fermierilor afectați în cadrul legii bugetului. La noua rundă de negocieri, domnul Mudreac a început să vorbească vag și să spună că este necesar să se aștepte promulgarea legii. Apoi vom dezvolta un mecanism. Alți deputați au menționat în mod rezonabil că, dacă acest guvern demisionează, iar unul nou nu va mai apărea încă șase luni, atunci acest mecanism se va coace la timp pentru înmormântarea economică a câtorva mii de fermieri. Am propus votarea bugetului în a treia lectură și includerea unui mecanism de compensare acolo. Mai mult, toată lumea a fost de acord că este posibil să se găsească bani în cadrul bugetului fără a abroga legea miliardului. Domnul Mudreac a promis că se va gândi bine. După 24 de ore, obosit să se gândească, a anunțat că nu mai participă la negocieri. Liderul fracțiunii, Furculiță, a evitat, de asemenea, negocierile cu fermierii. Agricultorii au fost din nou înșelați și pur și simplu au scuipat în inimile lor, trimițând bugetul fără despăgubiri spre promulgare colectorului de „kulioace” pe tot parcursul președinției, Dodon.
5. Ping-pongul a continuat. Agricultorii au fost alungați din nou de la Parlament către Guvern, care astăzi, la o ședință (cel mai probabil ultima pentru Chicu), ar fi putut oferi un mecanism de compensare pentru fermieri. În schimb, nimeni din guvern nu a ieșit nici măcar la protestatari.”
Vineri, 18 decembrie, automobilele unui agricultor au fost incendiate, după ce a adus critici, în cadrul protestului, fostului primar de Căușeni, actualmente deputat transfug ce a votat pentru legea bugetului. Mihail Bobicov, și el consilier din partea Platformei DA, a declarat că acest atac îl determină și mai mult să continue să protesteze.
Vă mulțumim că ne urmăriți! Vă îndemnăm să susțineți presa independentă din Moldova, abonându-vă astăzi la Revistele Acasă, livrate direct la ușa Dvs. O puteți face fie online via PayPal, accesând butonul de mai jos; fie direct cu cardul aici; fie în orice oficiu poștal.
Vă mulțumim!