O zi fierbinte în Parlament - protestul agricultorilor se mută în fața Parlamentului, înainte de ședința plenară preconizată pentru ora 13:30, la care se vor supune votului în lectură finală controversatul proiect al politicii bugetar-fiscale și legile celor trei bugete.
Agricultorii au venit să protesteze în fața Parlamentului, după ce revendicările lor au rămas neauzite în urma protestelor continue din Piața Marii Adunări Naționale. Agricultorii avansează cu tractoarele în scuarul Parlamentului. Sunt folosite gaze lacrimogene.
Un număr impunător de oameni ai forțelor de ordine se află în jurul clădirii Parlamentului.
Negocierile agricultorilor cu fracțiunile parlamentare
Un grup de protestatari negociază cu fracțiunile parlamentare. Aceștia cer votarea în ședința plenară de astăzi a amendamentelor elaborate de unele fracțiuni, cum ar fi crearea fondului de subvenționare a agriculturii de 800 de milioane, propus de Platforma Demnitate și Adevăr (Platforma DA), din contul construirii Arenei Chișinău (68 milioane) și bugetelor mărite cu zeci de milioane pentru MAI, SIS și alte structuri de forță.
Ei resping propunerea PSRM, expusă de deputatul Radu Mudreac, venit și el mai târziu la masa de negocieri, prin care mărirea TVA-ului s-ar amâna cu șase luni pentru a înțelege mai bine situația și a veni cu o soluție. Agricultorii se opun, iar Alexandru Slusari (Platforma DA) argumentează că guvernul a avut la dispoziție tot anul pentru a găsi soluții.
Un deputat Șor, Vladimir Vitiuc, se alătură negocierilor. Se acceptă convocarea de urgență a Comisiei economie, buget și finanțe, agreată și de reprezentantul PSRM.
13:05 - Între timp, PAS declară că au colectat 34 de semnături pentru moțiunea de cenzură împotriva guvernului Chicu. Aceasta este semnată de deputații PAS, Platforma DA și PD. Sergiu Litvinenco (PAS) susține că moțiunea va fi dezbătută cel mai probabil abia săptămâna viitoare.
13:23 - PSRM susține un briefing de presă. Vlad Bătrîncea spune că PSRM este dispus să identifice sursele necesare pentru a susține agricultorii. Acesta declară că peste un miliard de lei a fost acordat deja anul acesta pentru subvenții în agricultură. Totuși, acesta se arată deranjat de faptul că un grup de agricultori insistă pentru a primi încă un miliard. Bătrîncea susține că pe ordinea de zi a ședinței de azi se află anularea legii miliardului și că astfel 600 de milioane de lei ar fi disponibilizați pentru agricultură.
Amendamentele opoziției - respinse
Ședința plenară este programată pentru ora 13:30. Pe ordinea de zi se află 60 de subiecte.
13:37 - Începe ședința plenară a Parlamentului. Sunt prezenți 95 de deputați.
13:41 - Alexandru Slusari (Platforma DA) propune ca și fracțiunile din majoritatea parlamentară și membrii Comisiei, buget și finanțe să meargă la negocieri cu agricultorii la orele 14:00. Bătrîncea (PSRM) reiterează declarațiile din conferința de presă că PSRM ar fi gata de dialog.
13:48 - Chiril Moțpan (Platforma DA) cere audierea Ministrului de Interne, șefului Serviciului Vamal și Ministrului Afacerilor Externe privind traficul de anabolizante. Cu 34 de voturi, propunerea este respinsă.
13:50 - Arina Spătaru (Platforma DA) propune includerea proiectul privind statulul municipiului Bălți, pentru a păstra o parte mai mare din taxele și impozitele colectate din activitățile desfășurate în Bălți. Aceasta respinge propunerea deputatului Vladimir Vitiuc (Șor) de a renegocia acest proiect. PSRM votează împotrivă. În sectorul 3 sunt doar 3 voturi, iar Blocul ACUM votează pentru. Proiectul nu întrunește numărul necesar de voturi.
13:54 - Igor Munteanu (Platforma DA) propune includerea în ordinea de zi a legii Magnitsky, pe modelul SUA și, mai nou, al UE. Aceasta prevede sancțiuni personale împotriva celor care au încălcat grav drepturile omului. Sectorul 1 - 0 voturi, Sectorul 2 - 13, Sectorul 3 - 22. Cu 35 de voturi, propunerea se respinge.
13:56 - Alexandru Slusari (Platforma DA) propune proiectul de lege privind carierele, ce ar aduce beneficii mai mari pentru administrațiile publice locale, și menționează că Platforma DA propune astăzi doar proiecte avizate de guvern. PSRM votează împotrivă, Sector 2 - 16, Sector 3 - 22. Cu 38 de voturi, propunerea este respinsă.
13:59 - Alexandru Slusari (Platforma DA) spune că multe proiecte de pe ordinea de zi nu au avizul guvernului, conform procedurii: „Este un record privind încălcările legislative.” Acesta cere retragerea proiectului de lege Nr. 328 privind statului Găgăuziei, considerat un fundament pentru federalizarea Republicii Moldova. Dumitru Diacov (PD) spune că el este în favoarea proiectului, însă acest proiect ar avea nevoie de 61 de voturi, care acum ar lipsi, astfel fiind de acord cu retragerea acestuia. Deputații susțin propunerea lui Slusari, dar se justifică doar prin prisma lipsei de voturi.
14:10 - Alexandru Slusari (Platforma DA) cere excluderea proiectelor 329 și 330 din aceleași considerente - lipsa avizului guvernului: se creează un precedent periculos. Ambele propuneri sunt respinse.
14:13 - Vasile Năstase (Platforma DA) propune retragerea proiectului 460 privind modificarea codului serviciilor media audiovizuale pentru că nu a fost discutat de comisia de specialitate și ar periclita relațiile cu partenerii de dezvoltare. Cu doar 38 de voturi, proiectul rămâne pe ordinea de zi.
14:17 - Radu Mudreac (PSRM) spune că reprezentanții fracțiunilor s-au întâlnit cu agricultorii, iar acum s-a luat o pauză pentru identificarea resurselor pentru susținerea agricultorilor.
14:18 - Maria Ciobanu (Platforma DA) propune retragerea proiectului 477 privind funcționarea limbilor vorbite pe teritoriul Republicii Moldova pentru că ar conține numeroși factori de risc, că ar promova interese contrare celor naționale și ar necesita cheltuieli substanțiale adiționale. Radu Marian (PAS) spune că avizul CNA a dispărut de pe site-ul Parlamentului. Bogdan Țîrdea (PSRM) acuză coaliția „Sandu-Plah” că ar scuipa în fața a 30% din populație. Țîrdea mai spune că avizul CNA se referea la proiectul statului limbii ruse, nu la cel al funcționării limbilor vorbite. Cu 39 de voturi, proiectul rămâne pe ordinea de zi.
„Limba mea maternă, rusă, este protejată suficient prin Constituție. Eu n-am nevoie de acest proiect care ar provoca conflicte interetnice.”
- Alexandru Slusari (DA)
Slusari îi dă replică lui Țîrdea: Limba mea maternă, rusă, este protejată suficient prin Constituție. Eu n-am nevoie de acest proiect care ar provoca conflicte interetnice.
14:26 - Slusari (Platforma DA) cere excluderea proiectului 495 privind ANI. Cu 38 de voturi, proiectul rămâne pe ordinea de zi.
14:30 - Slusari (Platforma DA) cere revenirea la proiectele votate „pe bandă rulantă” pe 3 decembrie. Acesta cere anularea votului acelor proiecte. Slusari menționează că Platforma DA nu a participat la îmbrânceli. Bătrîncea susține că într-adevăr a fost afectată procedura, dar îi învinuiește pe cei care s-au îmbrâncit. Monica Babuc (PD) îl acuză pe Vlad Bătrîncea de antisemitism pentru o expresie folosită de acesta. Secretariatul confirmă că Platforma DA are acest drept, însă că acest lucru ar trebui să se producă în cadrul aceleiași ședințe. Astfel, Greceanîi refuză să supună votului propunerea Platformei DA.
14:35 - Monica Babuc (PD) cere retragerea proiectului 69 privind unele modificări ce țin de medicamente (instrucțiuni în limba rusă), însă propunerea este respinsă.
14:37 - Pavel Filip (PD) cere retragerea proiectulu 502 privind micșorarea vârstei de pensionare. Acesta argumentează că lucrurile trebuie analizate în complexitate, și că oamenii ar putea ieși la pensie mai devreme dar nu vor avea pensii. Sunt insuficiente voturi pentru ca acest proiect să fie retras.
14:39 - Pavel Filip (PD) cere retragerea abrogării așa-zisei legi a miliardului, acuzând deputații de populism. Radu Marian (PAS) spune că, dacă s-ar anula legea miliardului, statul al pierde 22 miliarde de lei în perioada următoare. Cu 24 de voturi, proiectul rămâne pe ordinea de zi.
14:46 - Pavel Filip (PD) cere retragerea proiectului 282 privind sistemul de pensii. Cu doar 15 voturi, proiectul rămâne pe ordinea de zi.
14:48 - PD cer retragerea proiectului 312 privind farmaciile ambulante, neavând avizul guvernului. Buza: „Nu putem transforma farmaciile în avto-lăvci (n.r. gherete auto).” Propunerea se respinge.
14:49 - Ghenadie Buza (PD) cere retragerea proiectului 302 privind prețurile medicamentelor, acuzând autorii de populism și că, eventual, cetățenii vor trebui să plătească mai mult pentru medicamente elementare. Dan Perciun (PAS) susține că Sergiu Sîrbu a propus în comisie un amendament care ar permite adăugarea nelimitate deasupra prețului pentru medicamente OTC. Ruxanda Glavan (Pentru Moldova, ex-Pro-Moldova, ex-PD) îl acuză de Perciun de dezinformare, dar Liviu Vovc (Platforma DA) o contrazice și o acuză că duce lumea în eroare. Cu 37 de voturi, însă, proiectul rămâne pe ordinea de zi.
14:55 - Ulanov (Șor) și Golovatiuc (PSRM) retrag proiectele 334 și 416, respectiv, la solicitarea autorilor.
Moțiune împotriva guvernului Chicu
14:57 - Cu majoritate de voturi, ordinea de zi este aprobată.
Slusari: După două săptămâni, la bezpredel nu-i predel (n.r. „haosul nu are limită”). Nu avem de gând să participăm și, după anunțarea moțiunii de cenzură, vom părăsi sala.
„Orice zi în plus în care acest guvern este în funcție înseamnă mai puține șanse pentru rezolvarea crizei sanitare, economice și sociale în care se adâncește Republica Moldova.”
- Igor Grosu (PAS)
14:59 - Igor Grosu (PAS) prezintă moțiunea de cenzură asupra activității guvernului Chicu, semnată și de fracțiunile Platforma DA și PD: „Orice zi în plus în care acest guvern este în funcție înseamnă mai puține șanse pentru rezolvarea crizei sanitare, economice și sociale în care se adâncește Republica Moldova.” Acesta invocă și necesitatea urgentă de a institui un nou guvern.
15:05 - PAS și PD, de asemenea, părăsesc ședința. Numărul deputaților rămași este semnificativ afectat. Candu propune pauză de 30 de minute. Greceanîi propune deputaților să revină la 15:30.
Conform agenției de stat Moldpres, patru poliști ar fi ajuns la spital în urma „diferitor traumatisme” suferite în cadrul protestului agricultorilor din fața Parlamentului. Potrivit sursei citate, MAI ar fi pornit un proces penal pe marginea celor petrecută în această dimineață în fața Parlamentului.
Slusari: Tel Avivul, Istanbulul și președinția sunt în permanentă legătură
15:30 - Platforma DA susține un briefing de presă. Alexandru Slusari: „În Parlament ieri noaptea, azi dimineața, poate și în prezent, se produc târguri obscure între președintele în exercițiu cu termen expirat [...], Ilan Șor și Vlad Plahotniuc.” În urma acestor târguri avem această ordine de zi. Credeam că am ajuns la fund. Majoritatea proiectelor sunt nocive, aduc dezbinare, provoacă conflicte interetnice, deschid ușa pentru feredalizare și nu sunt în interesul cetățenilor.
Tacit, chiar și acest guvern nu susține aceste proiecte, neprezentând avizele guvernului.
Majoritatea Bahamas-Kroll propun o agendă străină pentru marea majoritate a cetățenilor Republicii Moldova. Am încercat excluderea proiectelor la Birou, în plen, și anularea votului din 3 decembrie.
Coaliția Șor-Don este beton. Am văzut indiferență față de interesele cetățenilor. Acest lucru e și mai grav pe fundalul evenimentelor de lângă Parlament. Niciodată nu m-am așteptat ca reprezentații uneia din cele mai pașnice ocupații, agricultorii, să fie supuși atacurilor cu gaze lacrimogene. Este un element de conflict social, unde polițiștii - copiii oamenilor de la sate - să fie puși împotriva părinților prietenilor lor.
Vom lupta pentru fiecare milimetru din amendamentele noastre.
Tel Avivul, Istanbulul și președinția sunt în permanentă legătură. Vom folosi toate mijloacele legale pentru a opri mai multe proiecte de legi ce contravin intereselor cetățenilor și afectează securitatea țării.
Chiril Moțpan: Considerăm că socialiștii și Șor se pregătesc de anticipate și vor să folosească subiectul limbii ruse în scop electoral.
Dinu Plîngău: Se urmărește dezbinarea societății. Vom contesta la Curtea Constituțională proiectele neconstituționale ce urmăresc ura interetnică, disciminare și pun în pericol securitatea statului. Suntem siguri că vom obține victorie.
Întrebați dacă sunt suficiente voturi pentru moțiunea elaborată de PAS și co-semnată de Platforma DA, Slusari susține că există târguri și neînțelegeri și în coaliția PSRM-Șor. „Ca și vara, noi suntem consecvenți.” Slusari: Dacă moțiunea pică și Chicu nu demisionează, ultimul cuvânt trebuie să-l aibă poporul.
PSRM-Șor votează proiecte pe bandă rulantă
15:44 - Se reia ședința Parlamentului. Sunt 52 de deputați în sală, la limită de cvorum. Greceanîi cere deputaților să rămână fiecare la locurile lor.
15:56 - Proiectul 491 privind anularea legii miliardului se aprobă cu unanimitate de voturi, cu amendamentul deputatului Golovatiuc. Sector 1: 28 voturi; Sector 2 - 27 voturi, Sector 3 - 1 vot. Cu 56 de voturi, proiectul este votat în lectură finală.
16:00 - Odnostalco (PSRM) prezintă proiectul 502 privind micșorarea vârstei de pensionare la 57 de ani pentru femei și 62 de ani pentru bărbați. Comisia de profil avizează pozitiv proiectul, spre aprobare în două lecturi, și recomandă comasarea acestuia cu proiectul 282. Proiectul aprobă în primă lectură unanim.
16:04 - Reghina Apostolova (Șor) prezintă proiectul 282, pe același subiect. Proiectul se declară aprobat în prima lectură în unanimitate.
Se votează și aprobă pentru comasarea proiectelor 502 și 282 în lectura a doua cu 54 de voturi.
16:07 - Grupul parlamentar Pro-Moldova, condus de Andrian Candu, susțin un briefing de presă. Întrebați dacă vor susține moțiunea de cenzură împotriva guvernului Chicu, Candu spune că urmează să examineze textul moțiunii și vor reveni cu decizia lor.
16:14 - Se examinează proiectul 329 pentru lectură finală. Vladimir Bolea (PAS) ar fi propus două amendamente, unul dintre care ar cere statut special și municipiului Chișinău, fapt agreat de Bătrîncea (PSRM). Vasile Bolea (PSRM) însă menționează că Comisia juridică, numiri și imunități s-a exprimat în defavoarea celor două amendamente ale PAS. Ambele amendamente sunt votate de deputații PSRM și Șor. Proiectul se aprobă în unanimitate în lectură finală.
16:23 - Se examinează proiectul 330 privind organizarea administrativ-teritorială a Republicii Moldova pentru lectură finală, vizând UTA Găgăuzia, municipiul Chișinău și municipiul Bălți. Se acceptă amendamentele deputatului PAS, Vladimir Bolea. Proiectul se aprobă în lectură finală.
16:29 - Se examinează, pentru lectura a doua, proiectul 477 privind funcționarea limbilor vorbite pe teritoriul Republicii Moldova. Cu 55 de voturi, proiectul este aprobat în lectură finală.
16:37 - Comisia juridică, numiri și imunități propune comasarea proiectele 460 și 228 privind codul serviciilor media audiovizuale. Asta deși comisia de profil din Parlament nu a fost consultată. Sergiu Sîrbu (Pentru Moldova, transfug de la Pro-Moldova, transfug de la PD) susține că proiectul legii anti-propagandă din 2017 a eșuat și că cel mai mare pericol ar fi propaganda internă. Greceanîi propune revenirea ceva mai târziu la votarea proiectului pentru a examina amendamentul lui Sîrbu. Aceasta sugerează deputaților care discută să iasă afară, deși majoritatea parlamentară se află la limită de cvorum.
16:45 - Se aprobă, în lectură finală, proiectul 69 privind oferirea prospectelor în limba rusă pentru medicamente.
16:46 - Bătrîncea cere anularea votului pentru primul amendament al deputatului PAS pentru 329. Majoritatea susțin.
Se anunță pauză de 10 minute. PSRM susțin un briefing de presă, în care menționează că ultimele modificări ar însemna doar imprimarea la cerere a prospectelor în limba rusă pentru medicamente.
17:05 - Ședința se reia. Bătrîncea cere anularea celor două amendamente pentru proiectele 329 și 330, și revotarea proiectelor fără acestea. Acesta nu invocă argumente pe fond, ci doar lipsa autorului amendamentelor aprobate, neatenția și graba deputaților. Deputații PSRM și Șor susțin.
17:20 - Proiectul 312 privind farmaciile ambulante se aprobă în lectura a doua.
17:12 - Se propune examinarea proiectului 302, însă Odnostalco cere câteva minute pentru că Comisia de profil s-a întrunit abia acum câteva minute pentru a aviza proiectul.
17:13 - Sîrbu prezintă proiectul 399 privind regimul străinilor în Moldova. Se cere ca străinii să aibă un salariu la același nivel ca și populația băștinașă pentru a nu defavoriza cetățenii Republicii Moldova. Proiectul se aprobă în lectură finală.
17:18 - Ministerul Sănătății prezintă proiectul 381 privind ratificarea unui instrument privind standardele de muncă în sănătate. Proiectul se aprobă în ambele lecturi.
17:23 - Ministerul Justiției prezintă proiectul de hotărâre 379 pentru aprobarea strategiei pentru 2020-2025 privind prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului. Proiectul se aprobă.
17:35 - Proiectul 387 privind Zona de Antreprenoriat Liber - Parcul de Producție Valkaneș este aprobat în prima lectură.
17:36 - Se revine la raportul Comisiei sănătate, protecție și familie pentru proiectul 302 pentru lectura a doua. Proiectul se declară aprobat în lectură finală cu 54 de voturi.
Se anunță pauză până la 18:00.
Se întârzie.
Presa afiliată puterii lansează știri denigratoare în adresa agricultorilor, dar și a Platformei DA.
Pe de altă parte, socialiștii, citați de aceleași portaluri de știri, ar declara că deja au identificat surse de finanțare pentru agricultori și că vor anula mărirea cotei TVA pentru aceștia.
Atmosfera din fața Parlamentului la orele 18:00
Redacția Revistei ACASĂ a fost la fața locului în această seară și poate confirma că nu există semne vizibile care ar indica vreo deteriorare a scărilor din scuarul Parlamentului, așa cum s-a speculat astăzi în spațiul public.
Atmosfera este calmă, iar tractoarele sunt aliniate în câteva rânduri în fața Parlamentului, dar și în locul inițial al protestelor - în Piața Marii Adunări Naționale.
Forțele de ordine se află în continuare acolo, într-un număr redus față de cel din timpul zilei de astăzi, și limitează accesul în perimetrul din apropierea intrării în Parlament.
5 minute per proiect
18:50 - Cu o întârziere de 50 de minute, ședința încă nu a fost reluată.
19:00 - Ședința se reia. Sunt doar 52 de deputați în sală, la limită de cvorum.
19:03 - Se votează amendamentul lui Sergiu Sîrbu și proiectul 460 în lectură finală cu 53 de voturi.
19:04 - Proiectul 387 privind extinderea zonei libere Valkaneș, votat astăzi în prima lectură, este votat și în a doua lectură.
19:05 - Golovatiuc prezintă raportul pozitiv al Comisiei economie, buget și finanțe cu privire la proiectul 426 privind comerțul interior, în a doua lectură. Cu 52 de voturi, proiectul este adoptat.
19:09 - Adrian Lebedinschi (PSRM) prezintă proiectul 495 privind Autoritatea Națională de Integritate (ANI), și anume în ceea ce privește procedurile de controale și măsuri de constrângere și racordare a termenelor cu cele din Codul Contravențional și Codul Penal. Majoritatea PSRM-Șor aprobă atât amendamentele, cât și proiectul în ambele lecturi, cu 53 de voturi.
19:21 - Proiectul 360 privind comunicațiile electronice se declară adoptat cu 53 de voturi în lectură finală.
19:24 - Ministerul Justiției propune proiectul 311 privind administrația publică locală. Bugetul total estimat pentru Cancelaria de Stat pentru 2021 este de 4 milioane de lei. Proiectul nu a întrunit numărul necesar de voturi în Comisia de profil, însă majoritatea deputaților au votat în favoarea acestuia în prima lectură.
19:30 - Ministerul Eonomiei prezintă proiectul 506 care limitează durata maximă până la 6 luni privind interdicția părăsirii teritoriului Republicii Moldova în cazul insolvabilității, în conformitate cu Hotărârea Curții Constituționale Nr. 21 din 04.08.2020 . Proiectul să aprobă.
19:35 - Ulanov (Șor) cere includerea proiectului 514 pe ordinea de zi, iar deputații susțin.
19:36 - Se examinează proiectul 332 privind sancțiunile penale pentru actele de huliganism împotriva cadrelor medicale. Cu 53 de voturi, proiectul este adoptat în lectură finală.
19:45 - Se examinează proiectul 483, propus de președintele Igor Dodon, privind aderarea Republicii Moldova la Protocolul privind ordinea transmiterii substanțelor narcotice, psihotrope și precursorilor lor, a armelor de foc, principalelor lor componente, munițiilor, substanțelor și dispozitivelor explozive. Proiectul se aprobă în ambele lecturi.
19:48 - Vasile Bolea (PSRM) prezintă proiectul 485 pentru ca anumite activități ale Camerei Notariale să poată fi organizate prin teleconferință, în contextul restricțiilor pandemice. Proiectul este votat în lectura a doua cu 53 de voturi.
19:58 - Se supune votului proiectul de hotărâre a Parlamentului, care prevede delegarea lui Andrian Candu (Pro-Moldova) și Pavel Filip (PD) în componența Biroului Permanent al Parlamentului. Majoritatea aprobă, deși fracțiunile acestora boicotează ședința.
20:01 - Se examinează proiectul 488. Vasile Bolea argumentează că judecătorii au câte 100-150 de dosare pe lună și nu reușesc să redacteze hotărârile lor în termenul stabilit de lege, proiectul propunând extinederea termenului de la 30 de zile la 45 de zile. Proiectul se aprobă în prima lectură.
20:13 - Se examinează proiectul 55 prin care petiționarii să fie scutiți de taxa de stat, aprobat în ambele lecturi cu 53 de voturi.
20:18 - Marina Tauber (Șor) cere includerea în ordinea de zi a proiectului 520. Majoritatea aprobă.
20:19 - Bătrîncea cere includerea în ordinea de zi a proiectului 519. Majoritatea aprobă.
20:20 - Denis Ulanov (Șor) prezintă examinarea proiectului 514, iar majoritatea îl aprobă în lectura a doua.
20:26 - Radu Mudreac (PSRM) prezintă proiectul 465 privind locatarii din str. Dacia, angajați ai Academiei de Științe, privind statutul unui teren. Proiectul este aprobat în a doua lectură cu 53 de voturi.
20:30 - Marina Tauber (Șor) prezintă proiectul 520, introdus acum câteva minute pe ordinea de zi vizavi de Comisia de anchetă privind extragerea zăcămintelor, astfel ca Marina Tauber (Șor) și Vladimir Mizdrenco (PSRM) să intre în componența acesteia. Majoritatea aprobă.
20:31 - Se cere convocarea ședinței Comisiei economie, buget și finanțe până la ora 22.00.
Se anunță și pauză până la 22.00.
Comisie noctură surpriză
22:15 - Ședința Comisiei economie, buget și finanțe s-a încheia, în cadrul căreia s-a votat politica bugetar-fiscală și legea bugetului. Câțiva membri ai comisiei spun că nu au fost anunțați despre convocarea ședinței, unii aflând întâmplător. A participat însă reprezentantul guvernului, Sergiu Pușcuță, dar și deputatul rar-văzut în Parlament, Vlad Andronachi. Amendamentele Platformei DA și PAS ar fi fost respinse.
Buget în 10 minute - unii scadează, alții onorează imnul
22:19 - Bătrîncea cheamă deputații să revină în sala de ședințe.
22:31 - Se reia ședința, cu prezența a 53 de deputați.
22.33 - Se examinează proiectul 473 privind legea bugetului asigurărilor de stat pentru anul 2021 (unul din cele trei bugete criticate vehement de opoziție). Proiectul se aprobă în lectura a doua cu 55 de voturi.
22:36 - Se examinează proiectul 474 privind fondurilor asigurării obligatorii de asistență medicală pe anul 2021 (CNAM) - cel de-al doilea proiect de buget criticat de opoziție. Proiectul se aprobă în lectură finală cu 55 de voturi.
22:38 - Alexandru Slusari (Platforma DA) a revenit în plen și a exclamat: „De procedură!”
Bătrîncea prezintă proiectul 519, introdus acum câteva ore, privind statutul stațiunilor balneare pentru un număr de localități.
22:44 - Mai mulți deputați din Blocul ACUM (Platforma DA și PAS) au revenit în plenul Parlamentului. Slusari: Timpul lui Plahotniuc s-a întors. Nici n-a plecat. Ce drept ați avut să faceți ce faceți acum, la ora 11 noaptea? Sunt sute de amendamente. Acest Parlament trebuie dizolvat imediat. Ceea ce se întâmplă acum sunt înțelegeri între grupări criminale. Are loc o mafiotizare a Parlamentului. Nu toți se ocupă cu prostituție politică. Noi suntem deputați onești. Ceea ce face acest Parlament are efecte grave asupra restabilirii credibilității Parlamentului. Prin exemplul vostru, reduceți șansele acestei țări. Stimați cetățeni, îmi cer scuze pentru acest dezmăț. Inevitabil, toate înșelătoriile obscure vor fi scoase la iveală.
Sunetul microfoanelor din plen este închis. Unii deputați transmit în direct pe paginile lor private.
22:54 - Slusari: Ce vă încurcă mâine, poimâine să votați pe aceste proiecte (n.r. privind legile bugetelor)?
22:55 - Greceanîi supune votului proiectul 519 în lectura a doua. Prima tentativă adună 28 voturi (sector 1), 13 (sector 2), 1 (sector 3). Unii deputați din sectorul 2 par debusolați. Bătrîncea își retrage proiectul.
22:59 - Ședința este întreruptă de declarațiile deputaților din Blocul ACUM.
23:03 - Se votează proiectul 476 cu 56 de voturi. Deputații Blocului ACUM scandează „Rușine!”
23:05 - Se examinează în viteză proiectul 475 - legea bugetului de stat. Opoziția strigă „Hoților!”
23:08 - A revenit și Andrian Candu în plen, care expune poziția fracțiunii: „toate au un sfârșit.” Acesta sugerează, din propria experiență, că proiectele votate în viteză, noaptea, sunt neavenite.
23:11 - Slusari cere expunerea poziției fracțiunii. „Pentru ce faceți acest dezmăț? Zboară azi avionul la Tel Aviv? Sau la Instanbul?” Microfonul acestuia a fost deconectat. Burduja (PSRM) susține că majoritatea amendamentelor Platformei DA ar fi fost acceptate, însă deputații fracțiunii Platforma DA îl contrazic.
Se votează 28+27+1=56 de voturi. Proiectul bugetului de stat se declară aprobat. Deputații PSRM și Șor aplaudă. Deputații Blocului ACUM strigă „Hoții!”
Liviu Vovc (Platforma DA) acuză PSRM că nu au numărat corect și că nu ar fi fost suficiente voturi. Greceanîi îl ignoră și propune încheierea sesiunii toamnă-iarnă.
23:15 - Cu 56 de voturi, sesiunea toamnă-iarnă este închisă, pe fundalul scandărilor opoziției. Greceanîi cere intonarea imnului. Deputații PSRM și Șor „onorează imnul.”
Moțiunea împotriva guvernului Chicu ar urma să fie examinată într-o ședință specială, la fel ca și învestirea noului președinte.
23:35 - PSRM susțin o conferință de presă. Petru Burduja: Toate amendamentele au fost examinate atent. La bugetul de stat, s-au prezentat peste 135 de amendamente, 49 de la Platforma DA, 41 de la PSRM, 8 de la PAS, etc. Multe au fost acceptate.
Radu Mudreac: Prin amendamentul pe care l-am înaintat, va rămâne același nivel de TVA pentru agricultori pentru tot anul 2021. S-au indentificat și 600 milioane de lei pentru subvenționarea agricultorilor.
Vă mulțumim că ne-ați urmărit! Vă îndemnăm să susțineți presa independentă abonându-vă astăzi la Revistele Acasă pentru anul 2021. O puteți face fie la orice oficiu poștal, fie online via PayPal, accesând butonul de mai jos.
Vrei să sprijini presa independentă din Moldova?
Abonează-te acum la Revistele ACASĂ, livrate lunar direct la ușa ta, oriunde în Moldova (cu excepția Transnistriei), prin una din aceste metode:
a. online, prin magazinul nostru - butonul roșu de mai sus (necesită cont PayPal);
b. online, direct prin card - butonul negru de aici (NU necesită PayPal);
c. fizic, în orice oficiul poștal din Moldova - detalii aici.
Vă mulțumim!