După o ședință „de foc” cu îmbrânceli, proteste și proiecte-blitz, majoritatea opoziției a anunțat că boicotează ședința de astăzi a Parlamentului.
Și-au anunțat prezența doar 60 de deputați. Lipsesc deputații Platformei DA, PAS, PD și deputatul neafiliat din fostul bloc ACUM, Octavian Țîcu.
Slusari: Această ședință legitimează căsătoria ȘorDon. Noi nu vom striga „Горько!”
Înainte de începerea ședinței, liderul fracțiunii Platforma DA, Alexandru Slusari, a declarat:
„După abuzuri grave de regulament de ieri, azi urmează să fie operate mai multe modificări în componența comisiilor permanente. Reprezentații lui Șor disproporțional vor primi trei comisii din 11. Va fi ales un vicepreședinte de la, nici nu știu, pentru Moldova, pentru Șor, contra Moldovei, nu știu; eu m-am încurcat în toate platformele lor. Urmează să fie operate modificări în delegațiile parlamentare internaționale și probabil alte momente, o să vedem azi.
„În asemenea circumstanțe, Platforma DA a decis în unanimitate să nu participăm în această ședință care încununează, legalizează „nunta”. Noi am spus deja de câteva ori că căsătoria deja este, căsătoria civilă, dar iată de azi acest lucru va fi legitimat. Și noi să fim acolo să strigăm „Горько!” (n.r. „Amar!”) nu dorim. Probabil că prima noapte oficială trebuie să rămână în intimitatea celor participanți. De asta noi nu dorim să participăm la această ședință.
„Să vadă toată țara cât de jos a căzut partidul socialiștiilor.”
Slusari a mai adăugat că doar alegerile anticipate pot rezolva problema. Platforma DA transmite un semnal pentru toți cetățenii: cine și ce face în acest Parlament, cât de puternică a fost propaganda împotriva Platformei DA.
În final, Slusari a spus: „Le doresc o petrecere plăcută coaliției ȘorDon.”
Defecțiunile tehnice după altercațiile de ieri au fost estimate la 50.000-60.000 lei.
Pe ordinea de zi de află 38 de subiecte.
15:11 - Bătrâncea: inițiem un dialog informal cu liderii sau reprezentanții fracțiunilor parlamentare pentru a elabora o foaie de parcurs care să asigure stabilitatea social-economică și când vor fi declanșate alegeri anticipate.
15:16 - Candu: Toți suntem vionvați de cele întâmplate ieri și nu face față nimănui.
15:17 - Ivanov: Acceptăm invitația pentru că parlamentul e locul discuțiilor, nu strada. Platforma Pentru Moldova și Partidul Șor sunt gata de alegeri parlamentare anticipate.
15:18 - Se supun votului trei subiecte pentru includerea în ordinea de zi: privind modificarea componenței comisiilor permanente, al delegațiile internaționale și bilaterale, precum și alegerea unui nou vicepreședinte al Parlamentului.
15:20 - Candu se arată deranjat de faptul că se discută partajări de funcții și nu subiecte ce țin de interesele oamenilor: „Noi ne retragem și nu vom participa la această ședință.”
15:24 - Primul proiect prezentat este nr 345 privind asigurările sociale de stat pentru anul 2019. Comisia protecție socială, sănătate și familie avizează pozitiv proiectul. Majoritatea votează.
15:31 - Valentina Buliga, directorul CNAM, prezintă proiectul de hotărâre nr 346 privind asigurarea medicală obligatorie pentru anul 2019. Glavan amintește de sistemul e-rețeta. Proiectul este adoptat cu majoritate de voturi.
15:52 - Proiectul nr 185 privind statutul judecătorului este avizat pozitiv pentru a doua lectură de Comisia juridică, numiri și imunități. Se pare că la un moment dat nu erau suficiente voturi, astfel speakerul Parlamentului a cerut să se aștepte un minut. Proiectul este votat în lectură finală cu 53 de voturi.
15:57 - Proiectul 441 privind Codul Contravențional și Codul Penal. Anterior, deputații nu puteau cădea de acord dacă să se folosească „și” ori „sau” atunci când se vorbea dacă pedeapsa muncii în folosul comunității ar deveni complementară amenzii/închisorii sau alternativă. Comisia juridică, numiri și imunități pledează pentru „sau”. Proiectul este votat în lectură finală cu 54 de voturi.
16:04 - Proiectul 276 este avizat pozitiv de Comisia administrație publică și votat cu 53 de voturi în lectura a doua.
16:06 - Valeriu Chițan, președintele CNPF, prezintă proiectul nr. 438 privind asigurările și un nou cadru de reglementare.
16:17 - Greceanîi atenționează deputații să revină la locurile lor și să nu facă gălăgie. Amintim că numărul deputaților prezenți în sală este la limită de cvorum.
16:19 - Chițan: Din 10 companii, 7 îndeplinesc noile cerințe. Două dintre acestea sunt cu capital străin. Chițan consideră că investițiile vor veni când rata va ajunge la 40-50%. „Astăzi, companiile de audit străin evită să ne facă audit,” notează Chițan.
16:28 - Alla Darovannaia (PSRM): Majoritatea cetățenilor se ciocnesc de domeniul de asigurări practic când trebuie să-și reînnoiască asigurarea auto. Pentru ce e nevoie de modificări?
Chițan: Legea actuală e prea ciopârțită. Noua lege vine cu două poziții cheie: capitalul și managementul corporativ. O parte din piața de asigurări nu-și doresc această nouă lege.
16:33 - Comisia economie, buget și finanțe și Comisia politică externă și integrare europeană avizează pozitiv. Proiectul este declarat votat în prima lectură însă nu se numără voturile. Marina Tauber susține că Partidul Șor se abține. Se cere renumărarea voturilor. Sunt 52 de deputați în sală. Pentru proiect votează 39 de deputați.
16:41 - Proiectul nr 440 este avizat pozitiv de Comisia economie, buget și finanțe și votat în lectura a doua cu 53 de voturi. Deputații se ceartă pentru că s-ar cere și co-raportul altei Comisii.
16:44 - Proiectul nr 22 nu poate fi prezentat pentru că lipsește autorul, Alexandru Slusari (DA), care au declarat că boicotează ședința. Golovatiuc spune că este problematic pentru că urma să fie comasat cu proiectul 97 cu privire la comerțul interior. Astfel se trece la votarea în lectura a doua a proiectului 97. Cu majoritate de voturi, proiectul 97 este votat.
16:48 - Greceanîi sare peste 16 de subiecte (ale căror autori sunt deputați din opoziție) și cere prezentarea proiectului 406 privind importul unor bunuri, și anume scutirea platei de import a ONG-ului „Lărgenii de Pretutindeni” pentru importul lemnului pentru o biserică din comuna Larga, raionul Briceni. Comisia economie, buget și finanțe dă aviz negativ pentru că face derogare de la lege. Majoritatea votează în primă lectură. În pofida avizului negativ, Greceanîi cere în grabă votarea în lectura a doua. Câțiva deputați se arată deranjați. Greceanîi se aude spunându-le în șoapte „Ce-i cu voi?!” Se votează și în a doua lectură. Redacția Revistei Acasă notează că acest proiect are aviz negativ din partea guvernului.
16:50 - Igor Himici (Șor) prezintă proiectul controversat 228, criticat ieri de opoziție ca fiind un pericol pentru securitatea informațională. Comisia juridică, numiri și imunități avizează pozitiv proiectul pentru prima lectură, însă Comisia cultură nu a ajuns la o concluzie cu 6 voturi pro și 1 împotrivă. Se adoptă cu majoritate de voturi.
17:00 - Se propune comasarea proiectelor 228 cu 460, ultimul fiind de bază. Se votează cu majoritate de voturi.
Șor obțin președinția a trei comisii permanente, șefia a două delegații și funcția de vicepreședinte al Parlamentului, în defavoarea PD
17:01 - Denis Ulanov (Șor) prezintă proiectul 489 privind modificarea componenței membrilor comisiilor permanente.
Alexandru Jizdan (PD) și Sergiu Sîrbu (transfug Pentru Moldova, ex-Pro Moldova, ex-ex-PD) se schimbă cu locul, astfel că Sîrbu devine președinte al Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică.
Vremea Igor (PD) este substituit cu Violeta Ivanov (Șor), asftel că Ivanov devine președinte al Comisie politică externă și integrare europeană.
Ciubuc e substituit cu Marina Tauber (Șor), astfel că Tauber devine președinte al Comisiei mediu și dezvoltare regională.
Ivanov e substituită cu Nicolae Ciubuc (PD), el fiind mutat de la președinția Comisiei mediu și dezvoltare regională la Comisia drepturile omului și relații interetnice, în calitate de simplu membru.
Majoritatea aprobă.
17:03 - Se modifică și componența delegațiilor internaționale (proiectul 490).
Monica Babuc (PD) e substituită cu Ruxanda Glavan (transfug Pentru Moldova, ex-Pro Moldova, ex-ex-PD), Glavan devenind copreședinte (cea mai înaltă funcție din partea RM) al Comitetului parlamentar de asociere Republica Moldova - Uniunea Europeană.
Nicolae Ciubuc (PD) e substituit cu Violeta Ivanov (Șor), Ivanov devenind șefa delegației Adunării Parlamentare a Cooperării Economice la Marea Neagră. Se aprobă „practic unanim”.
17:05 - Greceanîi prezintă proiectul 494 pentru a fi ales ca vicepreședinte al Parlamentului Vladimir Vitiuc (Șor). Majoritatea votează.
17:06 - Ulanov (Șor) cere revocarea Monicăi Babuc din funcția de vicepreședinte. Majoritatea aprobă.
17:07 - Ședința se încheie.
Vă mulțumim că ne urmăriți! Vă îndemnăm să susțineți presa independentă din Moldova, abonându-vă astăzi la Revistele Acasă, livrate direct la ușa Dvs. O puteți face fie online via PayPal, accesând butonul de mai jos; fie direct cu cardul aici; fie în orice oficiu poștal.
Vă mulțumim!