Se anunță o zi fierbinte în Parlament, în plenul căruia urmează a fi dezbătută politica bugetar-fiscală și legea bugetului, care au provocat un serie de controverse în societate.
Printre acestea se află schimbarea statutului limbii ruse; acordarea stattuului special Găgăuziei, calificat de opoziție ca un precedent periculos ce ar pune bazele federalizării; precum și legea prin care Serviciului de Informații și Securitatea (SIS) ar raporta, din nou, exclusiv Parlamentului, așa cum era în 2019.
Legea SIS a provocat-o pe președintele ales Maia Sandu să îndemne cetățenii să iasă la protest în fața Parlamentului, la ora 10:00, atunci când începe și ședința plenară a Parlamentului. Lidera PAS consideră că, prin această modificare, „ei încearcă să ne fure rezultatele votului.”
Într-un live pe Facebook, Renato Usatîii și-a îndemnat și el susținătorii să iasă la protest.
Într-un briefing de presă în această dimineață, Andrei Năstase, președintele Platformei DA, a atenționat despre pericolele camuflate în spatele temelor artificiale și îndeamnă cetățenii să urmărească acțiunile deputaților Platformei DA în Parlament.
Pavel Filip, președintele PD, a anunțat într-o conferință de presă matinală că fracțiunea pe care o reprezintă pledează pentru retragerea politicii bugetar-fiscale.
sursa: colaj revistaacasa.md; capturi privesc.eu
Între timp, câteva zeci de oameni protestează în fața Parlamentului, în pofida vremii nevaforabile.
96 de deputați și-au anunțat prezența. Biroul Permanent al Parlamentului a adoptat o agendă bisăptămânală pentru 3-11 decembrie, cu 51 de subiecte de ordinea de zi.
Opoziția cere excluderea proiectelor 476, 475, 473, 747, 481, însă nu există suficiente voturi.
„Am fost anunțați că de pregătește destabilizare.”
- Zinaida Greceanîi, președintele Parlamentului
10:19 - Zinaida Greceanîi: „Noi numai ce am fost anunțați că se pregătește destabilizare.”
10:20 - Primul subiect: Se propune audierea directorului SIS. Raportează Chiril Moțpan (Platforma DA). Proiectul însă nu întrunește numărul necesar de voturi.
10:24 - Alexandru Slusari (DA) cere audirea Directorului General al Agenției Proprietății Publice. Cu 41 de voturi, proiectul nu a întrunit numărul necesar de voturi.
10:25 - Iurie Reniță cere amânarea proiectului 302 vizavi de perfectarea pașapoartelor diplomatice.
10:28 - Alexandru Slusari (DA) consideră că proiectul 477 (statul limbilor vorbite) este prea sensibil, făcut în grabă, fără discuții cu societatea și propune retragerea acestuia. Slusari menționează că proiectul nu are avizul guvernului, iar comisia mass-media a fost „abuziv” exclusă din examinare, deși ar fi cea calificată de a prezenta un raport. Se supune votului excluderea acestuia (Sector 1: 0; Sector 2: 18; Sector 3: 24), însă, neavând suficiente voturi, proiectul rămâne pe ordinea de zi.
Moment amuzant din timpul votării: Deputatul socialist Ștefan Gațcan ridicase inițial mâna pentru retragerea acestui proiect, însă colegul său de alături, Corneliu Furculiță, pare să îl lovească cu pixul și să-l îndemne să-și coboare mâna.
10:39 - Alexandru Slusari (DA) consideră că pentru proiectul 460 (retransmisia emisiunilor în limba rusă), de asemenea, nu există avizul comisiei sesizate în fond și nici al guvernului. Acesta cere excluderea subiectului de pe ordinea de zi, însă nu întrunește numărul necesar de votul.
10:47 - Vasile Năstase (DA) spune că, prin proiectul 228, se vrea excluderea unor valori fundamentale, și anume securitatea informațională. Acesta cere ca acest proiect de lege „toxic” să fie exclus de pe ordinea de zi, însă, cu 42 de voturi, subiectul rămâne pe agenda ședinței parlamentului.
10:56 - Alexandru Slusari (DA) sugerează excluderea proiectelor 328, 329 și 330 care ar pune în pericol securitatea Republicii Moldova și nu au avizele necesare. „Ce caută aceste proiecte pe ordinea de zi?”, exclamă Slusari și atenționează în special despre federalizare.
Vlad Bătrâncea (PSRM) argumentează că acestea au fost elaborate cu suportul UE și al Consiliului Europei. Inga Grigoriu (DA) a spus că nu toți membrii grupui de lucru au fost consultați. Dinu Plîngău (DA) spune că în varianta actuală s-ar include elemente neconstituționale.
Cu 43 de voturi pentru excluderea proiectului 328, 39 pentru excluderea proiectului 329, 38 pentru excluderea 330, subiectele rămân pe ordinea de zi.
„Suntem nevoiți să recurgem la alte metode de a bloca acest „bespredel”!”
- Alexandru Slusari, deputat Platforma DA, vicepreședinte al Parlamentului
11:05 - Slusari: „Noi suntem nevoiți să recurgem la alte metode de a bloca acest „bespredel”. Deputații din opoziție din Blocul ACUM au blocat tribuna Parlamentului și scandează „Rușine!”.
Zinaida Greceanîi anunță pauză de 30 de minute. Transmisiunea live este întreruptă.
„Se pun bazele federalizării. Lucrurile sunt foarte grave. Am pregătit sesizări la Curtea Constituțională. Pericolul politic persistă.”
- Dinu Plîngău, deputat Platforma DA
11:08 - Unii deputați intră în direct pe rețelele de socializare. Dinu Plîngău spune: „Se pun bazele federalizării [...] Lucrurile sunt foarte grave. Am pregătit sesizări la Curtea Constituțională. Pericolul politic persistă.”
sursa: captură privesc.eu
11:21 - Alexandru Slusari (DA) și președintele ales Maia Sandu au venit în fața protestatarilor. Se alătură și alți deputați din fostul Bloc ACUM.
Sandu îi îndeamnă să păstreze distanța socială și să poarte masca corect. „Noi suntem curajoși și puternici,” spune Sandu și îl citează pe Andrei Năstase: „Să construim o țară în care să vrem să trăim!”
Aceasta promite „pensii mai mari, salarii mai bune, salarii de calitate”, însă pentru asta „trebuie să scăpăm de hoții din Parlament.” Sandu cere „demisia guvernului și alegeri parlamentare anticipate.”
sursa: captură privesc.eu
11:31 - Slusari: „Un guvern expirat”. Acesta susține că aproape toate păturile sociale sunt afectate, cum ar fi rata de TVA pentru agricultori, amenzi mai mari pentru afaceri, anularea îndemnizației pentru pensionari, însă impozitele pe lux nu sunt majorate.
Slusari: „Eu sunt rus. Nu am nici o problemă cu moldovenii, cu alte etnii. Dușmanul nr. 1 este sărăcia, iar dușmanul nr. 2 este corupția. Noi toată ziua vom bloca tribuna. Jos Dodon!”
11:42 - Vladimir Bolea (PAS) către protestatari: „Ce se întâmplă astăzi este revoluție!”
11:49 - Mulțimea scandează „Mulțumim, diaspora!”
11:50 - Fracțiunea Platforma DA susține un briefing de presă. Slusari: „Există un individ, pe nume Igor Dodon, care, după ce a primit o lovitură de la cetățenii Republicii Moldova pe 15 noiembrie, în loc să-și strângă bagajul, să-și dea demisia neașteptând 24 decembrie să spună că „gata, eu am plecat, bărbătește; plec eu, pleacă și guvernul meu de buzunar.” - vă noi cunoaștem foarte bine că acest guvern nu este guvernul socialiștilor; este guvernul lui Igor Dodon - iată în loc să recurgă la acțiuni normale ale unui președinte încă în exercițiu, care a pierdut, dânsul iarăși are drept scop bulversarea societății și încearcă să-și păstreze anumite pârghii asupra situației politice. Așa-i place lui noțiunea de „coordonator”.”
12:02 - Natalia Gavriliță: Nu trebuie să fim conduși de o agendă falsă.
Amintim că Maia Sandu a îndemnat oamenii să protesteze anume împotriva legii SIS. Între timp, mai mulți deputați din opoziție au atenționat despre pericole mai mari. Accentele din discursurile din cadrul protestelor s-au schimbat spre critici mai puțin în privința SIS, și mai mult despre politica bugetar-fiscală și necesitatea alegerilor anticipate.
12:05 - După o pauză de o oră, ședința se reia. Deputații din opoziție continuă să blocheze tribuna Parlamentului.
sursa: captură fb.com/Chiril.Motpan
12:07 - Vlad Bătrâncea propune ca proiectul politicii bugetar-fiscale să fie examinat doar în prima lectură și să se ofere două săptămâni pentru examinarea minuțioasă a acestuia. Propunerea se acceptă cu votul majorității celor prezenți.
12:11 - Ministrul Finanțelor, Sergiu Pușcuță, încearcă să prezinte proiectul de la tribuna guvernamentală. Acesta este bruiat de deputații din opoziție, care fluieră și scandează „Rușine!”. Se anunță din nou pauză, de această dată de o oră.
„Vă îndemn să rămâneți uniți. Avem nevoie de un nou guvern.”
- Andrei Năstase, președintele Platformei DA
sursa: captură fb.com/AndreiNastase.DA
12:38 - Andrei Năstase se adresează protestatarilor: Mă bucur că parlamentarii noștri au reușit să-și impună poziția. Vă îndemn să rămânem uniți. Pentru asta avem nevoie de un nou guvern, cu oameni cinstiți, care să-și asume gestionarea crizei pandemice și economice. Dodon, pleacă!
„Înaintați moțiune de cenzură și veniți cu alt guvern și nu este exclus că noi vom vota acest guvern”
- Vlad Bătrâncea, deputat PSRM, vicepreședinte al Parlamentului
12:42 - Fracțiunea PSRM susține un briefing de presă. Bătrâncea: Le-am spus: Înaintați moțiune de cenzură și veniți cu alt guvern și nu este exclus că noi vom vota acest guvern. Dar voi nu vă doriți să vă asumați guvernarea.
13:14 - Sergiu Litvinenco (PAS) declară într-un interviu pentru „Cu Sens” că opoziția va bloca și mâine tribuna dacă se va insista pe aprobarea proiectului bugetar-fiscal.
13:18 - Un protestatar cântă „Nu mai vrem trădare pe acest pământ.”
13:21 - Organizatorii cer protestatarilor să se retragă de pe carosabil pentru ca circulația pe bulevardul Ștefan cel Mare să poate fi reluată. Oamenii încep să plece.
13:23 - Majoritatea protestatarilor părăsesc scuarul Parlamentului. Protestul pare să se fi încheiat.
13:38 - Ședința Parlamentului se reia. Bătrâncea întreabă dacă e posibil să se treacă direct la procedura de vot, fără a fi dezbătut. Opoziția scandează „Rușine!”. Proiectul 477 - Politica bugetar-fiscală și vamală - se declară aprobat în prima lectură cu majoritate de voturi.
13:39 - Proiectul 475 (bugetul de stat pentru 2021) este declarat votat în viteză, fără ca raportorul comisiei să poată măcar termina propoziția.
13:40 - Proiectul 743 vizavi de politica în domeniul sănătății este și el votat în grabă.
13:41 - Deputații se îmbâncesc în prezidiul parlamentului.
sursa: captură privesc.eu
13:46 - Spiritele s-au calmat puțin. Fracțiunea Șor a părăsit plenul. Unii deputați strigă „Rușine, doamna Glavan!”
13:47 - Dinu Plîngău (DA) declară într-un live pe Facebook: Au vrut să meargă pe principiu, pe abuz, însă acel vot a fost unul neconstituțional pentru că s-au încălcat procedurile. Nu va fi un vot valabil. Dar ceea ce a urmat nu pot tolera. Deputații trebuie să aibă un comportament adecvat. Urmează examinarea politicii bugetar-fiscale și a legii celor trei bugete. Marile nemulțumiri sunt graba, că proiectele diferă de ceea ce ni s-a prezentat, dar și conținutul acestor proiecte.
13:53 - Plîngău: Dacă nu blocam azi în Parlament, noi cei de la Platforma DA urma să depunem sesizări la Curtea Constituțională, pe care deja le-am pregătit. Cel mai grav e că socialișii nu au înțeles nimic din ceea ce așteaptă oamenii. De majoritatea schemelor însă beneficiază lăturașii, precum Plahotniuc, dar în mare parte Șor. Este o situație jenantă. Acest Parlament degradează. Continuăm să blocăm tribuna ca deputații socialiși și Șor să nu revină și să voteze proiectele despre limbă, Găgăuzia, federealizare, SIS, etc.
STOP-CADRU: Momentul în care deputatul PAS, Igor Grosu, varsă un ulcior cu apă peste Vlad Bătrâncea, îmbrâncit de alți deputați - surprins într-un live de Dinu Plîngău.
14:16 - Într-un nou briefing de presă, Igor Grosu (PAS) declară că opoziția nu va pleca de la tribuna Parlamentului. „Opriți-vă pentru că poporul i-a spus lui Igor Dodon să plece și el este gata să jertvească cu propriul partid. Fac apel la colegii lui: opriți-l.”
Întrebat despre presupusele microfoane și pahare stricate în timpul altercațiile din prezidiul Parlamentului, Sergiu Litvinenco (PAS) spune că există imagini video și că „cei care sunt vinovați, vor trebui să plătească din propriul buzunar.”
Despre moțiunea de cenzură, Litvinenco spune că „noi ne vom descurca singuri” fără sfatul lui Bătrâncea. Grosu adaugă că „soarta țării e mai importantă decât niște microfoane.” Acesta mai declară că au fost probleme intenționate cu electricitatea.
15:09 - Ședința este reluată. Bătrâncea: „Tehnicienii au constatat că nu funcționează blocul președintelui Parlamentului.” Deputatul insistă că proiectele „votate” în grabă au fost adoptate. Acesta cere votarea proiectului 474. Comisia avizează pozitiv. Deputații se îmbâncesc din nou în sectorul 1, unde stau deputații socialiști și de unde conduce ședința vicepreședintele Parlamentului Vlad Bătrâncea. O serie de proiecte sunt declarate votate în timp record, printre care nr. 460 (legea propagandei)
15:14 - Odnostalco (PSRM) prezintă proiectul 69 și anunță că și comisia îl avizează pozitiv pentru prima lectură. E haos în plen, însă Bătrâncea spune că proiectul a fost adoptat în primă lectură cu majoritate de voturi.
15:15 - Bătrâncea se încurcă în proceduri, supunând votului o mulțime de proiecte în timp record.
15:18 - Raportorii comisiilor se bâlbâie. Bătrâncea pretinde că proiectele au fost votate.
15:19 - Bătrâncea supune votului în prima lectură proiectul privind statului Găgăuziei, pretins avizat pozitiv de comisie, și declară că a fost adoptat cu majoritatea voturilor.
15:22 - Aceeași soartă o au proiectele 329 și 330. Opoziția continuă să bruieze, să fluiere și să scandeze „Rușine!” și „Kuliokari!”
15:26 - Se propune și declară aprobat în a doua lectură proiectul 478 prin care terenul pe care se afla Stadionul Republican nu ar mai fi cedat ambasadei SUA. Amintim că Șor anunța că intenționează să construiască în acel loc două parcuri de agrement Moldovaland și BasarabiaLand.
Deputații transfugi Ruxanda Glavan, Sergiu Sîrbu și alții votează alături de Șor și socialiști.
15:28 - Îmbrâncelile continuă. Proiectul 481 (SIS) este declarat votat în lectură finală. Dacă procedura de vot din plenul de astăzi rămâne în vigoare, SIS-ul nu ar mai urma să raporteze președintelui ales Maia Sandu, ci doar Parlamentului, instituție căreia s-a subordonat întotdeauna.
Este propusă și declarată adoptată și modificarea componenței Biroului Permanent al Parlamentului, astfel încât să includă și Pro Moldova (așa-zisul grup Candu, transfugi din PD) și Pentru Moldova (transfugi din Pro Moldova alăturați deputaților Șor).
„Azi a fost legalizată nunta ȘorDon.”
- Alexandru Slusari, deputat Platforma DA, vicepreședinte al Parlamentului
15:38 - Fracțiunea Platforma DA susține o conferință de presă.
Alexandru Slusari: Azi a fost legalizată nunta ȘorDon. Pe bandă rulantă au fost adoptate proiecte care aduc cetățenilor doar scumpiri și diferite abuzuri. Avem un guvern nelegitim, susținut de coaliția Dodon-Șor. Niciodată nu putem miza pe strijinul partenerilor externi. E o ultimă încercare disperată a acestui individ, includiv acest ping-pong cu SIS-ul. Îi spunem lui Dodon că el trăiește într-o republică paralelă. În scurt timp, vom contesta sub aspect juridic, acestui guvern și guvern i-au rămas foarte puțin. Se putea păstra demnitatea, să lucrăm în interesul cetățenilor. Platforma DA va contesta juridic tot dezmățul din Parlament.
Dinu Plîngău: Socialiștii și Șor pretind că și-au dat votul pentru niște acte normative, despre care am spus că contravin intereselor Republicii Moldova. E vorba de federalizare, politica bugetar-fiscală și cele trei bugete. De ieri am pregătit câteva sesizări la Curtea Constituțională, însă s-au încălcat toate procedurile astfel mâine vom pregăti toate documentele necesare pentru a anula toate voturile de astăzi date de o mână de deputați compromiși. Credem că vom avea câștig de cauză. Vom anula practic toată ședința plenară de astăzi.
16:30 - Andrian Candu susține un briefing de presă. Acesta îi acuză pe șapte din foștii săi colegi Sergiu Sârbu, Ruxanda Glavan, Eleonora Graur, Corneliu Padnevici și alții de trădare.
16:43 - Într-un briefing de presă, Vasile Bolea (PSRM) amintește despre declația privind starea de captivitate a statului, adoptată în vara anului trecut, și cere printr-un proiect de lege „curățarea” unui număr de lideri și membri ai unor instituții de stat, numiți de regimul oligarhic în perioada 20 ianuarie 2016 - 17 iunie, 2019.
17:43 - Ședința este reluată. Bătrâncea voia ca Vasile Năstase să prezinte proiectul 184 privind lustrația, cel din urmă însă s-a arătat surprins de includerea acestuia spre dezbatere astăzi.
17:48 - Candu îl atenționează pe Bătrâncea, care prezidează ședința, că acesta nu are dreptul să facă modificări la ordinea de zi, această atribuție revenind exclusiv președintelui parlamentului.
17:50 - Slusari cere anularea voturilor pentru proiectele incluse pe ordinea de zi în mod ilegal, după același principiu menționat mai sus.
17:55 - Deputatul Ghenadie Buza (PD) se arată revoltat că, fiind președinte al Comisiei protecție socială, sănătate și familie, raportul pentru unul din proiectele adoptate blitz - și anume nr 69 privind starea de urgență în sănătate - a fost prezentat de vicepreședintele acesteia, Odnostalco, deși Buza se alfa în sală. Bătrâncea susține că l-a căutat și nu l-a găsit.
„Până atunci, Serioja mai schimbă vreo trei partide!”
- Maria Ciobanu, deputat Platforma DA
18:01 - Candu spune că transfugii din Pentru Moldova trebuie să aștepte, conform procedurii, cel puțin 6 luni înainte să fie incluși în componența Biroului Permanent al Parlamentului. Plenul izbucnește în râs la replica Mariei Ciobanu (DA), care se aude spunând „Până atunci, Serioja mai schimbă vreo trei partide!”
PD pierde doi membri în favoarea deputaților transfugi.
18:05 - Deputații din fracțiunile Platforma DA, PAS, PD și Pro Moldova părăsesc sala de ședință.
18:10 - Bătrâncea spune că în sală sunt 52 de deputați (Sector 1: 28, Sector 2: 24), fiind necesari 51 pentru ca ședința să rămână deliberativă. Dacă ies doi deputați, nu ar mai exista cvorum.
18:12 - Proiectul prezentat de Ruxanda Glavan este adoptat cu 51 de voturi.
18:13 - Marina Tauber (Șor) prezintă proiectul 312 privind accesul zonelor rurale la medicamente. Acesta este votat în primă lectură.
18:18 - Bătrâncea își cere scuze pentru comportamentul agresiv al unor deputați. Acesta insistă ca opoziția să depună moțiune de cenzură dacă sunt nemulțumiți. Ședința se declară închisă.
Vă mulțumim că ne urmăriți! Vă îndemnăm să susțineți presa independentă din Moldova, abonându-vă astăzi la Revistele Acasă, livrate direct la ușa Dvs. O puteți face fie online via PayPal, accesând butonul de mai jos; fie direct cu cardul aici; fie în orice oficiu poștal.
Vă mulțumim!