Cojile de ceapă – complex de îngrășăminte
Practic, toate plantele stropite cu fiertură de coji de ceapă, o consideră un îngrășământ complex, adică cu de toate. O dată pe lună le putem fertiliza cu coji de ceapă, stropind planta, dar și stratul superior de sol cu scop profilactic. Peste o mână bună de coji de ceapă se toarnă 6 pahare de apă fierbinte, se fierb în jur de 1-1,5 min, după care se lasă la infuzat 2 ore. Se filtrează și se toarnă într-un pulverizator. Soluția pregătită se consumă doar proaspătă, adică imediat ce este pregătită. Nu se păstrează pentru a o folosi altă dată.
Cojile de portocală împotriva păianjenilor
Peste o cantitate arbitrară de coji de portocală se toarnă 5-6 pahare de apă fierbinte, se lasă pentru 12 ore și se filtrează. Se stropește partea aeriană a plantei și solul în jurul ei cu un pulverizator.
Fertilizări pe frunze în cazul insuficienței azotului
Fertilizarea (hrana) extraradiculară, adică, pe frunze, este o rezolvare excelentă și eficientă în cazul insuficienței azotului. Stropit pe frunze, îngrășământul cu azot își atinge ținta mult mai repede, în 2 zile. Se stropesc minuțios frunzele cu soluție de uree (rus. мочевина, din magazinele specializate) pe toate părțile. Merii se stropesc cu soluție de 0,3% de uree (30 g la 10 l apă), perii – soluție de 0,1% (10 g la 10 l apă), sâmburoasele și pomușioarele – soluție de 0,5%. Rezultate bune se capătă în urma fertilizării duble pe frunze a coacăzului negru: cu soluție de 2% de superfosfat și cu soluție de 0,5% de uree. Căpșunii se stropesc pe frunze înainte de înflorire cu soluție de 0,1% de uree. Mărul se recomandă a se stropi cu uree după 6-10 zile de la înflorire. Stropirea pomilor se face dimineața devreme, seara sau chiar noaptea, iar dacă ziua e posomorâtă – de-a lungul întregii zile. Nu se fertilizează pe frunze în zilele călduroase. Condițiile optime pentru fertilizarea extraradiculară sunt umiditatea ridicată a aerului și temperatura de 18-250C.
Atenție! Nu depășiți în niciun caz dozele îngrășămintelor cu azot. În caz contrar, planta va depozita cantități mari de nitrați, care sunt periculoși pentru sănătate.
Protejăm plantele cu cenușă
Începând cu sfârșitul lunii mai, la interval de 10-12 zile, coacăzul negru, agrișul, zmeurul se stropește cu o soluție pregătită din 200 g cenușă, 40-50 g săpun de rufe răzuit și 10 l apă. Această operație are ca scop protejarea plantelor de dăunători: omizi, molii, afide. Cu aceeași soliuție se prelucrează pomii de măr, păr, prun, vișin împotriva dăunătorilor ce mănâncă frunzele și sug seva, stropindu-i de la desfacerea mugurilor până la înflorire, iar după înflorire, o dată la 7-10 zile se stropesc împotriva bolilor.
Tufele de pomușoare, dar și căpșunii se pudrează cu cenușă dis-de-dimineață, pe rouă. Se consumă câte 200-300 g cenușă 1 tufă sau pentru 1 m2 când e vorba de căpșuni. Rezultatul se observă chiar după 2-3 zile de la aplicare.
„Apă vie” pentru regenerarea plantelor
În cazul când plantele sau puieții încep să se ofilească, dar viața încă mai pâlpâie în ei, îi salvăm cu „apă vie”, preparată conform rețetelor din bătrâni. Se dizolvă câteva bucățele de camfor în alcool de camfor. 10 picături de soluție se adaugă la 250 ml apă. Când se dispersează stratul albicios, apărut pe suprafața apei, se cufundă rădăcina plantei ofilite, iar tulpina se stropește cu soluție. Peste 2-3 ore planta își va reveni. Puieții și arbuștii de asemenea își pot reveni cu „apă vie”, la plantare se adaugă aceasta în groapă, apoi se udă din abundență cu apă simplă. Astfel se pot „învia” și butașii, doar că înainte de a-i pune în „apă vie” se face o tăiere proaspătă.